https://my03.awfatech.com/uthmaniah/content/news/newsf1_MU110_1628298162.png

DIRGAHAYU 50 TAHUN ABIM : SEPARUH ABAD ABIM (GERAKAN ILMU & BAKTI)

SELURUH WARGA MADRASAH UTHMANIAH ABIM MENGUCAPKAN SELAMAT HARI ULANG TAHUN ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) YANG KE-50. ABIM MEMPUNYAI SEJARAH PANJANG DALAM PERJUANGAN DAN TELAH MELAHIRKAN RAMAI TOKOH SERTA ILMUAN ULUNG YANG MENDASARI CITRA KEPELBAGAIAN DI MALAYSIA. MOGA ABIM TERUS MENGAKAR DAN MERIMBUN DALAM SOAL MENEGAKKAN KEBENARAN DAN MEMPERJUANG KEADILAN.

 
IKHLAS DARIPADA :
MUDIR & ASATIZAH
MADRASAH UTHMANIAH ABIM
 
LAGI
https://my03.awfatech.com/uthmaniah/content/news/newsf1__1628143843.png

PENDAFTARAN KEMASUKAN MURID SESI 2022

 

PENDAFTARAN KEMASUKAN MURID SESI 2022 TELAH DIBUKA SEHINGGA 30 SEPTEMBER 2021. JOM MENDAFTAR SEBAHAGIAN DARIPADA WARGA MADRASAH UTHMANIAH ABIM. RASAI PENGALAMAN DAN SUASANA PEMBELAJARAN YANG KONDUSIF DI KOMPLEKS PENDIDIKAN UTHMANIAH ABIM, BAYAN LEPAS. KLIK PADA PAUTAN HTTPS://MY03.AWFATECH.COM/MAIN/APPSPS/STUREG/STUREG_STATUS.PHP?SYSAPP=UTHMANIAH

LAGI
https://my03.awfatech.com/uthmaniah/content/news/newsf1_Root_1590999781.png

PEMBELAJARAN BERMAKNA DAN BERHIKMAH

PEMBELAJARAN BERMAKNA DAN BERHIKMAH ‘MENDOKONG PEMBINAAN KAREKTER / WATAK’ 

KERTAS INI BERTUJUAN UNTUK MENGEMUKAKAN KONSEP DAN MODEL APLIKASI PENDIDIKAN BERMAKNA DAN BERHIKMAH. MODEL INI BOLEH MENJADI PANDUAN GURU MENTERJEMAHKANNYA  DALAM AMALAN PDP DI BILIK DARJAH DAN SEKOLAH.

MAKLUMAT LANJUT MUAT TURUN DI SINI

LAGI
https://my03.awfatech.com/uthmaniah/content/news/newsf1_MU110_1589683827jpeg

IDEALISME KEGURUAN : GURU SEBAGAI AGEN PERUBAHAN & "CULTURE BUILDER"

SEMPENA SAMBUTAN HARI GURU 2020

  • TULISAN OLEH : MUHAMMAD FAKHRUL AMIRUDDIN HAMDAN
  • PEGAWAI SUMBER MANUSIA MUA
  • PEN. SETIAUSAHA ABIM NEGERI PULAU PINANG

 

MENURUT TOKOH DAN MURRABI UMAT DATO’ DR. SIDDIQ FADZIL, GURU HARUS MEMPUNYAI FIKRAH DAN IDEALISME UNTUK MELAKUKAN PERUBAHAN, MENTRANSFORMASIKAN MANUSIA KEPADA KEADAAN YANG LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA. SEORANG GURU JUGA TERKAIT DENGAN PEMBINAAN WATAK CITRA BANGSA YANG PEKERTI SEPERTI YANG DIUNGAKAPAN OLEH BUYA HAMKA “TEGAK RUMAH KERANA SENDI, RUNTUH SENDI RUMAH BINASA, SENDI BANGSA IALAH BUDI, RUNTUH BUDI RUNTUHLAH BANGSA”.

GURU HARUS BERTINDAK MENYEDIAKAN SUASANA YANG SELESA MEMBENTUK IKLIM INTELEKTUALISME DAN KEILMUAN DALAM KALANGAN WARGA PENDIDIK KHUSUSNYA MURID. KECENDERUNGAN POSITIF TERHADAP ILMU DAN KEGIATAN ILMIAH SUATU CABANG DARI ASAS IDEALISME SEORANG WARGA PENDIDIK YANG BERGELAR GURU. HAL INI AKAN DAPAT TERLAKSANA MELALUI RUTIN HARIAN YANG DITERAPKAN KEPADA GOLONGAN TERDEKAT SEPERTI MURID DAN KOMUNITI.

SESUNGGUHNYA BESAR JASA SEORANG GURU DALAM MEMBERI DIDIKAN YANG AKHIRNYA MEMBAWA PEMBINAAN WATAK BANGSA YANG HARMONI DAN BERWIBAWA. MENJAWAB PERSOALAN BERKAITAN GURU SEBAGAI AGEN PERUBAHAN DALAM PEMBINAAN BUDI DAN WATAK BANGSA TERTULIS DALAM CATATAN KARYA AGUNG ALMARHUM SYED HUSSEIN AL ATAS DALAM BUKUNYA BERTAJUK INTELLECTUALS IN DEVELOPING SOCIETIES (INTELEKTUAL MASYARAKAT MEMBANGUN) TELAH MERUNGKAI BEBERAPA PERSOALAN BERKAITAN PRINSIP ASAS YANG DIKAITKAN DENGAN MAKSUD DI ATAS.

MENYEDARI PERANAN YANG DIMAINKAN OLEH GURU AMAT PENTING DALAM PEMBINAAN ASAS JATI DIRI, MEMBENTUK SUASANA DAN SIKAP KOMUNITI SETEMPAT. HIKAKAT INILAH YANG DIUNGKAPKAN OLEH BUYA HAMKA DALAM KARYANYA BERTAJUK LEMBAGA BUDI. GURU YANG DIAMANAHKAN MENDIDIK MURIDNYA MENCAPAI KEMAJUAN IALAH GURU YANG TIDAK HANYA MENCUKUPKAN ILMUNYA DARI SEKOLAH SAHAJA, TETAPI DIKEMBANG LUASKAN BERDASARKAN PENGALAMAN, PEMBACAAN DAN MENGEMASKINI KEMAJUAN MENGIKUT ARUS KEMODENAN ZAMAN.

GURU JUGA HARUS MEMPUNYAI WISDOM (KEBIJAKSANAAN) DALAM MENDIDIK. YANG DITANAMKAN PADA MURIDNYA BUKANLAH SEMATA-MATA ILMU YANG SARAT DIDADA, TETPAI BUDI, PERSAUDARAAN (UKHUWAH), KEPERCAYAAN PADA DIRI SENDIRI YANG MENJADI PETUNJUK PADA DIRINYA, PEMBUKA KUNCI AKALNYA SERTA MEMPERLUAS USAHANYA.

DEMIKIANLAH GURU SEBAGAI PEMBINA BANGSA BERBUDI PEKERTI MULIA, DISANJUNG TINGGI BUKAN TANDA BERMEGAH TANPA USAHA, DIDIKLAH DIRI DAN KOMUNITI AGAR KITA MENYIMPAN SISA, JASA DAN BAKTI KELAK DIKENANG JUA.

LAGI
https://my03.awfatech.com/uthmaniah/content/news/newsf1_MU070_1589256195.jpg

MENGIMBAU PROGRAM BERSAMA SANTRI DAN SATRIWATI DARIPADA MUALLIMAT DAN MUALLIMIN, YOGJAKARTA.

6 MEI 2019 ( ISNIN ) : MUA TELAH MENERIMA KEHADIRAN EMPAT SANTRI DAN EMPAT SANTRIWATI DARI MADRASAH MUALLIMIN DAN MUALLIMAT MUHAMMADIYYAH, YOGYAKARTA DIMANA MEREKA AKAN MENYUMBANG KHIDMAT BAKTI DALAM PROGRAM MUBALIGH DAKWAH INTERNATIONAL 1440/2019 DI MUA SEHINGGA 22 MEI 2018.

SEPANJANG PROGRAM MEREKA AKAN MEMPERKENALKAN KAEDAH HARFUN DALAM PEMBELAJARAN DAN PENGHAYATAN AL QURAN KEPADA PELAJAR SEKOLAH RENDAH, MENENGAH DAN ORANG DEWASA.

SELAIN MENGAJAR AL QURAN , MEREKA JUGA AKAN MENJADI IMAM SOLAT TERAWIKH, MENYAMPAIKAN TAZKIRAH DAN KERJA-KERJA AMAL YANG BERSESUAIAN.

KAMI DIFAHAMKAN, PROGRAM MUBALIGH DAKWAH INTERNATIONAL INI ADALAH SEBAHAGIAN DARI KEGIATAN UTAMA DALAM PROSES "PERKADERAN" UNTUK MELAHIRKAN ULAMAK, PEMIMPIN DAN PENDIDIK.

SEMOGA MISI MEREKA SUKSES DAN DIBERKATI ALLAH.

" MEMBINA GENERASI AL - QURAN "

LAGI

Page 1 of 2